Структура за темами

  • Загальне

  • Освітньо-професійна програма "Готельно-ресторанна справа"

  • Мета та особливості освітньої програми

    Мета освітньої програми. Освітня програма спрямована на формування у студентів загальних і фахових компетентностей, вирішення завдань професійної і соціальної діяльності, розв’язання спеціалізованих задач та практичних проблем у галузі сфери обслуговування. Програма розроблена відповідно до місії та стратегії університету.

    Особливості освітньої прогами. Програма ґрунтується на поняттях, категоріях, концепціях, принципах теорії гостинності, що визначають тенденції та закономірності розвитку сфери обслуговування. Предметна область містить знання з основ технології харчових виробництв, організації готельного та ресторанного господарства, технології продукції ресторанного господарства, інформаційних систем та технологій, проектування та дизайну об’єктів готельно-ресторанного господарства, сервісного обслуговування в умовах розвитку регіону та рекреаційного комплексу.

    • Програмні компетентності

      Інтегральна компетентність

      Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та прикладні проблеми діяльності суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу, що передбачає застосування теорій та методів системи наук, які формують концепції гостинності і характеризуються комплексністю та невизначеністю умов.

      Загальні компетентності (ЗК)

      ЗК 01. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки в технологій, вести здоровий спосіб життя.

      ЗК 02. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо, реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

      ЗК 03. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями

      ЗК 04. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.

      ЗК 05. Здатність працювати в команді.

      ЗК 06. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово

      ЗК 07. Цінування та повага різноманітності та мультикультурності

      ЗК 08. Навики здійснення безпечної діяльності.

      ЗК 09. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

      ЗК 10. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

      ЗК 11. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

      Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

      СК 01. Розуміння предметної області і специфіки професійної діяльності.

      СК 02. Здатність організовувати сервісно-виробничий процес з урахуванням вимог і потреб споживачів та забезпечувати його ефективність.

      СК 03. Здатність використовувати на практиці основи діючого законодавства в сфері готельного та ресторанного бізнесу та відстежувати зміни.

      СК 04. Здатність формувати та реалізовувати ефективні зовнішні та внутрішні комунікації на підприємствах сфери гостинності, навички взаємодії.

      СК 05. Здатність управляти підприємством, приймати рішення у господарській діяльності суб‘єктів готельного та ресторанного бізнесу.

      СК 06. Здатність проектувати технологічний процес виробництва продукції і послуг та сервісний процес реалізації основних та додаткових послуг у підприємствах (закладах) готельно-ресторанного та рекреаційного господарства.

      СК 07. Здатність розробляти нові послуги (продукцію) з використанням інноваційних технологій виробництва та обслуговування споживачів.

      СК 08. Здатність розробляти, просувати, реалізовувати та організовувати споживання готельних та ресторанних послуг для різних сегментів споживачів.

      СК 09. Здатність здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових і матеріальних ресурсів.

      СК 10. Здатність працювати з технічною, економічною, технологічною та іншою документацією та здійснювати розрахункові операції суб‘єктом готельного та ресторанного бізнесу.

      СК 11. Здатність виявляти, визначати й оцінювати ознаки, властивості і показники якості продукції  та послуг, що впливають на рівень забезпечення вимог споживачів у сфері гостинності.

      СК 12. Здатність ініціювати концепцію розвитку бізнесу, формулювати бізнес-ідею розвитку суб‘єктів готельного та ресторанного бізнесу.

      СК 13. Здатність здійснювати планування, управління і контроль діяльності суб‘єктів готельного та ресторанного бізнесу.

      СК 14. Здатність розробляти об’ємно-планувальні рішення підприємств галузі.

      СК 15. Здатність організовувати надання дозвіллєвих та екскурсійних послуг у закладах готельно-ресторанного бізнесу.

      СК 16. Здатність застосовувати міжнародний досвід збільшення туристично-рекреаційного потенціалу регіону.

      • Програмні реультати навчання

        ПРН 01. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці основні положення законодавства, національних і міжнародних стандартів, що регламентують діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу;

        ПРН 02. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці базові поняття з теорії готельної та ресторанної справи, організації обслуговування споживачів та діяльності суб’єктів ринку готельних та ресторанних послуг, а також суміжних наук.

        ПРН 03. Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземною мовами усно і письмово.

        ПРН 04. Аналізувати сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності та рекреаційного господарства.

        ПРН 05. Розуміти принципи, процеси і технології організації роботи суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу.

        ПРН 06. Аналізувати, інтерпретувати і моделювати на основі існуючих наукових концепцій сервісні, виробничі та організаційні процеси готельного та ресторанного бізнесу.

        ПРН 07. Організовувати процес обслуговування споживачів готельних та ресторанних послуг на основі використання сучасних інформаційних, комунікаційних і сервісних технологій та дотримання стандартів якості і норм безпеки.

        ПРН 08. Застосовувати навички продуктивного спілкування зі споживачами готельних та ресторанних послуг.

        ПРН 09. Здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів.

        ПРН 10. Розробляти нові послуги (продукцію), використовуючи сучасні технології виробництва та обслуговування споживачів.

        ПРН 11. Застосовувати сучасні інформаційні технології для організації роботи закладів готельного та ресторанного господарства.

        ПРН 12. Здійснювати ефективний контроль якості продуктів та послуг закладів готельного і ресторанного господарства.

        ПРН 13. Визначати та формувати організаційну структуру підрозділів, координувати їх діяльність, визначати їх завдання та штатний розклад, вимоги до кваліфікації персоналу.

        ПРН 14. Організовувати роботу в закладах готельного і ресторанного господарства, відповідно до вимог охорони праці та протипожежної безпеки

        ПРН 15. Розуміти економічні процеси та здійснювати планування, управління і контроль діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу.

        ПРН 16. Виконувати самостійно завдання, розв’язувати задачі і проблеми, застосовувати їх в різних професійних ситуаціях та відповідати за результати своєї діяльності.

        ПРН 17. Аргументовано відстоювати свої погляди у розв’язанні професійних завдань при організації ефективних комунікацій зі споживачами та суб’єктами готельного та ресторанного бізнесу.

        ПРН 18. Презентувати власні проекти і розробки, аргументувати свої пропозиції щодо розвитку бізнесу.

        ПРН 19. Діяти у відповідності з принципами соціальної відповідальності та громадянської свідомості.

        ПРН 20. Розуміти вимоги до діяльності за спеціальністю, зумовлені необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної, правової держави.

        ПРН 21. Розуміти і реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності вільного демократичного суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

        ПРН 22. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства на основі розуміння місця предметної області у загальній системі знань, використовувати різні види та форми рухової активності для ведення здорового способу життя.

        ПРН 23. Презентувати та візуалізувати концепції дизайну та об’ємно планувальні рішення підприємства галузі.

        ПРН 24. Організовувати та просувати на ринку якісне споживання додаткових готельних послуг (екскурсійних, рекреаційних).

        ПРН 25. Знати і розуміти особливості туристично-рекреаційного потенціалу регіону, вміти розробляти, просувати та реалізовувати продукт для розвитку інфраструктури.

        • Навчальні плани

        • Робочі програми

        • Проєкт освітньо-професійної програми на 2024-2025 н.р.