Додаткова інформація

Чотири елементи культурної частини кадрової політики, які необхідно враховувати під час роботи з персоналом.
1. Відмінності у спільній культурі співробітників.
У складі ТНК працюють люди різних націй, що репрезентують різні культури.
Дуже важливо створити атмосферу доброзичливості, толерантності до інших поглядів, цінностей, віри. Адаптація один до одного представників різних націй, конструктивне їхнє співробітництво життєво необхідні сучасним ТНК.
2. Відмінності у стилях організації праці та управління.
Відмінність рівнів технологій різних країн призводять до відмінностей в організації праці та трудових відносинах. Створюючи дочірню фірму в іншій країні, менеджери ТНК неминуче зіштовхнуться із колом організаційно-виробничих проблем.
Стиль організації праці та управління у розвинених країнах відрізняється демократичністю, лібералізмом, гнучкістю. Для країн характерні авторитаризм, чинопочитання, старанність. У національних дочірніх
фірмах ТНК часто доводиться поєднувати ці різні стилі.
3. Відмінності у стимулюванні та мотивації.
Персонал у країнах, що розвиваються, ("бідних") надає перевагу матеріальним способам стимулювання-мотивації. Це пов'язано з бажанням підвищити рівень життя як особистий, так і своєї сім'ї.
У розвинених ("багатих") країнах у питаннях стимулювання-мотивації перевага надається творчості, самостійності, цікавій роботі.
4. Бар'єри комунікацій.
Найсерйозніший комунікаційний бар'єр – це мова. Незнання чи погане знання мови створює великі проблеми у професійному спілкуванні.
Однак справа не лише у мові. Представники різних культур орієнтуються на різні життєві цінності і поняття. Тому нерідко, навіть знаючи слова, людям складно зрозуміти один одного. Ця різниця в цінностях, духовності та моральності народів складалася історично.

Last modified: Saturday, 9 March 2024, 1:04 PM