Структура за темами

  • Загальне

  • Освітня програма

  • Проєкт ОПП 2024

  • Результати обговорень проєкту ОПП 2023 р.

  • Мета та особливості освітньої програми

    Мета освітньої програми

    Забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців в сфері запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів як загрози національній безпеці, які володіють системою поглиблених теоретичних та практичних знань, умінь, навичок зі спеціальності 256 «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)», та сформувати нове покоління фахівців, які володіють належними компетентностями, вміють системно та інноваційно мислити, спроможні вирішувати складні прикладні проблеми в умовах динамічних змін та сучасних викликів

    Особливості програми

    Унікальність програми полягає в формуванні комплексу знань, умінь та навичок щодо запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів. Орієнтацію програми на опанування сучасних підходів до запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів як загрози національній безпеці забезпечують обов'язкові дисципліни (Економічна безпека в умовах глобальних безпекових викликів, Сучасні проблеми терорології, Політика іредентизму, Кримінальна відповідальність та інструменти протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів, Міжнародні інституції протидії фінансуванню тероризму і збройних конфліктів, Фінансовий моніторинг в Україні та світі), спрямування програми на використання інноваційних методів управління в сфері національної безпеки держави в умовах геополітичних викликів забезпечують курси - Управління національною безпекою, Антикризове управління, Управління змінами та впровадження інновацій, Стратегічне планування в безпековій галузі. Програма формує фахівців з новим прогресивним мисленням, які мають глибокі знання з різних аспектів  національної безпеки, готових до викликів та використання інноваційних підходів для запобіганні і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів.

    • Компетентності

      Інтегральна компетентність

      Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у галузі національної безпеки (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)

      Загальні компетентності (ЗК)

      ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу

      ЗК 2. Здатність приймати обґрунтовані рішення

      ЗК 3. Здатність спілкуватися іноземною мовою

      ЗК 4. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні

      ЗК 5. Усвідомлення рівних можливостей та гендерних проблем

      ЗК 6. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями

      Спеціальні компетентності (СК)

      СК 1. Здатність здійснювати професійну діяльність у відповідних сферах національної безпеки

      СК 2. Здатність аналізувати та оцінювати сучасний стан і тенденції розвитку міжнародних відносин та проблеми міжнародної безпеки, їх вплив на національну безпеку в контексті набуття Україною членства в НАТО

      СК 3. Здатність використовувати понятійно-категоріальний апарат теорії національної безпеки, аналізувати та розвивати структуру системи забезпечення національної безпеки та принципи її функціонування

      СК 4. Здатність аналізувати та прогнозувати розвиток безпекового середовища (глобальний, регіональний та національний аспекти) за окремими сферами забезпечення та видами діяльності

      СК 5. Здатність організовувати цілеспрямовану діяльність щодо формування і реалізації державної політики у сферах національної безпеки та оборони

      СК 6. Здатність організовувати заходи територіальної оборони, мобілізаційної підготовки та мобілізації у межах посадових обов’язків

      СК 7. Здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі національної безпеки (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності) у широких та/або мультидисциплінарних контекстах за наявності неповної або обмеженої інформації з урахуванням аспектів соціальної та етичної відповідальності

      СК 8. Здатність використовувати понятійно-категоріальний апарат теорій терорології та іредентизму, аналізувати структуру системи запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів

      СК. 9. Здатність організовувати спільну діяльність безпекових інституцій та контролюючих органів, міжнародну співпрацю щодо протидії фінансування тероризму та збройних конфліктів

      СК 10. Здатність критично осмислювати та визначати механізми моніторингу і контролю, співробітництва в сфері боротьби з фінансуванням тероризму та збройних конфліктів

      • Результати навчання

        ПРН1. Застосовувати системний аналіз та синтез для вирішення завдань забезпечення національної безпеки.

        ПРН2. Застосовувати вітчизняний та зарубіжний досвід забезпечення національної безпеки з урахуванням теорії національної безпеки під час здійснення професійної діяльності.

        ПРН3. Приймати обґрунтовані рішення з питань забезпечення національної безпеки держави (за сферами забезпечення та видами діяльності), у тому числі в умовах багатокритеріальності, неповних чи суперечливих інформації та вимог.

        ПРН4. Організовувати роботу колективу, забезпечувати професійний розвиток його членів та досягнення поставлених цілей.

        ПРН5. Розробляти та реалізовувати інноваційні проекти у сфері національної безпеки з урахуванням правових, соціальних, економічних та етичних аспектів.

        ПРН6. Вільно спілкуватися державною та іноземною мовами усно і письмово для обговорення професійної діяльності, результатів досліджень та інновацій, пошуку та аналізу відповідної інформації.

        ПРН7. Аналізувати та оцінювати потенційний вплив розвитку технологій на сучасний стан безпекового середовища.

        ПРН8 Забезпечувати дотримання принципу гендерної рівності під час здійснення професійної діяльності.

        ПРН9. Синтезувати спектр заходів та підходів, що можуть використовуватись для вирішення проблем, пов’язаних з викликами глобальній, європейській та регіональній безпеці.

        ПРН10. Формувати елементи (складові) стратегії національної безпеки держави (за сферами забезпечення та видами діяльності).

        ПРН11. Застосовувати загальну методологію, спеціальні методи і технології для розв’язання професійних задач у визначених законодавством сферах та за напрямами майбутньої діяльності.

        ПРН12. Застосовувати спеціалізовані концептуальні знання, що включають сучасні наукові здобутки і є основою для прийняття ефективних рішень, проведення досліджень та критичного осмислення проблем у галузі національної безпеки.

        ПРН13. Організовувати та здійснювати керівництво територіальною обороною, мобілізаційною підготовкою та мобілізацією у межах професійної компетентності.

        ПРН14. Зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію з питань національної безпеки до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються.

        ПРН15. Управляти проведенням заходів у процесі забезпечення національної безпеки в різних умовах обстановки з використанням нових стратегічних підходів.

        ПРН16. Демонструвати розуміння комплексної природи економічної безпеки в системі забезпечення національної безпеки країни в умовах геополітичних та геоекономічних загроз (трансформацій).

        ПРН17. Виявляти та прогнозувати ризики національній безпеці України з урахуванням теорій терорології та іредентизму та обґрунтовувати заходи щодо їх мінімізації для забезпечення економічної безпеки держави.

        ПРН18. Ідентифікувати підозрілі фінансові операції та застосовувати сучасні підходи та механізми до запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів під час здійснення професійної діяльності.

        ПРН19. Інтерпретувати механізми співпраці безпекових інституцій та контролюючих органів щодо протидії фінансування тероризму та збройних конфліктів.

        ПРН20. Застосовувати інструменти антикризового управління та впровадження інновацій щодо запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів у сфері управління національною безпекою.

        ПРН21. Характеризувати процес імплементації стандартів НАТО у безпековій галузі у національний правопорядок України та демонструвати знання актуального стану взаємовідносин України з Європейським Союзом, розробляти обґрунтовані управлінські рішення з урахуванням питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва у сфері запобігання і протидії фінансуванню тероризму та збройних конфліктів.

        • Навчальний план

        • Робочі програми, програми практик, методичні рекомендації до кваліфікаційної роботи