Задача 11.26 (max 2 бали)

Необхідно:

ð провести аналіз якості продукції підприємства (табл. 11.15);

ð розрахувати середній коефіцієнт сортності, виконання плану з якості, середньозважену ціну;

ð визначити вплив сортового складу продукції на обсяг її виробництва у вартісному виразі; розрахувати втрати від браку, втрати товарної продукції підприємства;

ð з’ясувати, у чому, на Ваш погляд, причини зниження якості продукції та допущеного браку; розробити заходи щодо усунення причин браку та зниження якості продукції, яка випускається підприємством.

Дані для виконання:

Таблиця 11.15. Показники ВАТ “Атлант”

Сорт продукції

Ціна, грн.

Обсяги виробництва, од.

план

факт

Перший

700

25200

34500

Другий

550

15250

9830

Третій

300

13230

5120

Разом

?

?

?

 

Таблиця 11.16. Аналіз якості продукції

Сорт продукції

Ціна, грн.

Обсяги виробництва, од.

Питома вага, %

Обсяги виробництва,

тис. грн.

план

факт

план

факт

план

факт

за ціною І-го сорту

план

факт

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка: Собівартість забракованої продукції – 6000 грн.; витрати, пов’язані з виправленням браку – 910 грн.; вартість браку за ціною можливого використання – 1300 грн.; сума утримань з винних осіб – 1500 грн.; вартість товарної продукції в цінах реалізації – 250300 грн.; собівартість товарної продукції – 180500 грн.