Задача 11.26 (max 2 бали)
Необхідно:
ð провести аналіз якості продукції підприємства (табл. 11.15);
ð розрахувати середній коефіцієнт сортності, виконання плану з якості, середньозважену ціну;
ð визначити вплив сортового складу продукції на обсяг її виробництва у вартісному виразі; розрахувати втрати від браку, втрати товарної продукції підприємства;
ð з’ясувати, у чому, на Ваш погляд, причини зниження якості продукції та допущеного браку; розробити заходи щодо усунення причин браку та зниження якості продукції, яка випускається підприємством.
Дані для виконання:
Таблиця 11.15. Показники ВАТ “Атлант”
Сорт продукції |
Ціна, грн. |
Обсяги виробництва, од. |
|
план |
факт |
||
Перший |
700 |
25200 |
34500 |
Другий |
550 |
15250 |
9830 |
Третій |
300 |
13230 |
5120 |
Разом |
? |
? |
? |
Таблиця 11.16. Аналіз якості продукції
Сорт продукції |
Ціна, грн. |
Обсяги виробництва, од. |
Питома вага, % |
Обсяги виробництва, тис. грн. |
|||||
план |
факт |
план |
факт |
план |
факт |
за ціною І-го сорту |
|||
план |
факт |
||||||||
А |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Примітка: Собівартість забракованої продукції – 6000 грн.; витрати, пов’язані з виправленням браку – 910 грн.; вартість браку за ціною можливого використання – 1300 грн.; сума утримань з винних осіб – 1500 грн.; вартість товарної продукції в цінах реалізації – 250300 грн.; собівартість товарної продукції – 180500 грн.