Структура за темами

  • Освітня програма

  • Мета та особливості освітньої програми

    Мета освітньої програми: Забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців, які володіють системою поглиблених теоретичних та практичних знань, умінь, навичок зі спеціальності 256 «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)», загальних засад методології наукової та професійної діяльності, інших компетентностей, які достатні для ефективного вирішення складних прикладних проблем в галузі управління національною безпекою в умовах динамічних змін та сучасних викликів. 

    Особливості програми: Програма має практично-орієнтований характер. Орієнтована на первинний рівень управління безпекою на національному рівні, що передбачає набуття предметно-спеціальних компетентностей для забезпечення подальшого безпекового розвитку держави та суспільства. Протягом першого та другого року навчання здобувачі вищої освіти проходять фізично-бойову підготовку.

    • Компетентності

      Інтегральна компетентність. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані та професійні завдання та вирішувати практичні проблеми у визначальних сферах національної безпеки (воєнній, політичній, економічній, соціальній, інформаційній), у тому числі в умовах кризових ситуацій, що передбачає застосування теорій та наукових методів відповідної галузі, кваліфікованого аналізу, пояснення та прогнозування безпекових явищ.

      Загальні компетентності (ЗК). ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

      ЗК 2. Здатність реалізовувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина України з метою розвитку демократичного суспільства, орієнтуватися в проблемах сучасного суспільно-політичного життя.

      ЗК 3. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області.

      ЗК 4. Здатність спілкуватися державною мовою в межах потреби своєї професійної діяльності.

      ЗК 5. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

      ЗК 6. Здатність виявляти, ставити, вирішувати та оцінювати результати професійної діяльності, забезпечувати її якість, бути критичним і самокритичним, наполегливим щодо поставлених завдань і взятих зобов’язань.

      ЗК 7. Здатність до пошуку, оброблення, аналізу та узагальнення отриманої інформації та результатів з різних джерел, формулювати і презентувати результати наукової діяльності відповідно до вимог.

      ЗК 8. Здатність до використання сучасних засобів інформаційних, комп’ютерних та комунікаційних технологій в професійній діяльності фахівця з національної безпеки й у повсякденному житті.

      ЗК 9. Здатність до розуміння предметної сфери професійної діяльності, володіння науковим світоглядом, знання основних теорій, концепцій, учень. 

      ЗК 10. Здатність до ефективної соціальної взаємодії, до співпраці та кооперативної діяльності, розв’язання конфліктів у сфері професійної діяльності, лідерства і командної роботи.

      Спеціальні компетентності (СК). СК 1. Здатність аналізувати соціально значимі процеси та проблеми, вміти використовувати основні положення і методи соціальних, гуманітарних, економічних та військових наук при вирішенні професійних завдань.

      СК 2. Здатність використовувати безпекові режими та отримані знання з загальновійськової та фізично-бойової підготовки під час виконання службових обов’язків.

      СК 3. Здатність до застосування знань провідних безпекових теорій, концепцій, використання якісних та кількісних методів дослідження в сфері національної безпеки.

      СК 4. Здатність аналізувати виклики та загрози національній безпеці за напрямками професійної діяльності, синтезувати інформацію щодо розроблення та реалізації елементів стратегії у визначальних сферах національної безпеки (політичній, воєнній, економічній, соціальній, інформаційній, тощо).

      СК 5. Здатність демонструвати та застосовувати знання з основ теорії національної безпеки, економічних, політичних, соціальних, воєнних, інформаційних загроз функціонування держави.

      СК 6. Здатність використовувати знання щодо місця, ролі та призначення політичних та безпекових інститутів України для ефективного здійснення заходів при виконанні обов’язків з питань забезпечення національної безпеки.

      СК 7. Здатність засвоювати основні теоретичні поняття та набуття практичних навичок дослідження, підготовки документів та їх використання в управлінській діяльності.

      СК 8. Здатність використовувати історичних досвід військових та політичних стратегій іноземних держав з метою вирішення завдань з національної безпеки.

      СК 9. Здатність визначати необхідні правові, організаційні заходи і технології врегулювання конфліктів, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки, підтримання миру, розробляти соціальні та професійні програми, що знижують рівень конфліктогенності в соціальних спільнотах та посилюють систему безпеки держави.

      СК 10. Здатність виконувати заходи територіальної оборони, а також цивільного захисту у межах професійної компетентності.

      СК 11. Здатність використовувати знання щодо безпекової складової зовнішньої політики України та інших держав.

      СК 12. Здатність використовувати іноземну мову професійного спрямування для отримання додаткових знань і умінь з питань національної безпеки, взаємодіяти з іноземними партнерами.

      СК 13. Здатність використовувати механізми забезпечення національної безпеки у її визначальних сферах.

      СК 14. Здатність використовувати практичні навички, тактику, прийоми роботи з людьми в інтересах службової діяльності.

      СК 15. Здатність оцінювати вплив глобальних проблем і трансформацій геополітичного та геоекономічного простору на національну безпеку.

      СК 16. Здатність здійснювати моніторинг зовнішньої та внутрішньої політики держави у контексті забезпечення націон

      • Програмні результати навчання

        ПРН 1. Реалізовувати свої права і обов'язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства (вільного, демократичного) та необхідність його сталого безпечного розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина України.

        ПРН 2. Використовувати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області.

        ПРН 3. Адаптуватися до нових викликів та дій у певних ситуаціях.

        ПРН 4. Обгрунтовано застосовувати знання з основ теорії національної безпеки, зокрема: оцінювати обстановку, рівень викликів та загроз національній безпеці.

        ПРН5. Здійснювати необхідні правові та організаційні заходи щодо врегулювання конфліктів, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки та реалізації національних інтересів.

        ПРН 6. Використовувати у професійній діяльності окремі елементи механізму впливу та взаємодії у процесі забезпечення окремих складових національної безпеки України.

        ПРН 7. Застосовувати отримані знання щодо безпекової складової зовнішньої політики України та інших держав.

        ПРН 8. Застосовувати базові принципи реалізації загальних функцій національної безпеки.

        ПРН 9. Здійснювати моделювання процесу розробки та прийняття тактичних і стратегічних державно-управлінських рішень щодо забезпечення національної безпеки, пошуку балансу інтересів суспільства.

        ПРН 10. Аналізувати закономірності формування, розвитку та функціонування системи національної безпеки.

        ПРН 11. Обгрунтовано визначати основні компоненти та етапи реалізації діючих стратегії національної безпеки України, провідних країн світу.

        ПРН 12. Орієнтуватися в джерелах інформації з сучасних проблем національної безпеки України і зарубіжних країн й орієнтуватися у військовій тематиці.

        ПРН 13. Самостійно та оперативно ухвалювати обгрунтовані рішення, здійснювати функції управління (планування, організація, мотивація, контроль) в різних умовах та демонструвати здатність до лідерства та відповідальності за свою діяльність, до співробітництва та роботи в команді, здатність брати активну участь у соціальному та політичному житті на місцевому, регіональному та державному рівнях.

        ПРН 14. Демонструвати навички професійного використання інформації щодо аналізу діяльності конкретних безпекових інститутів.

        ПРН 15. Виявляти та розв’язувати складні непередбачувані спеціалізовані завдання та практичні проблеми в сфері забезпечення національної безпеки, застосовувати знання теорії, принципів, методів і понять, набуті у процесі навчання, розуміти і використовувати ідеї і думки та генерувати нові ідеї.

        ПРН 16. Аналізувати різні матеріали написані іноземною мовою, що належать до вивчення області дослідження.

        ПРН 17. Оперативно реагувати на загрози, виклики, ризики національній безпеці в контексті військово-політичних, економічних, інформаційних стратегій держав, здійснювати оцінювання наслідків військово-політичних, економічних, інформаційних стратегій держав.

        ПРН 18. Прогнозувати і моделювати складні процеси, що відбуваються в системі національної та міжнародної безпеки і її практичні наслідки, зокрема явища різних сфер суспільного життя з використанням сучасних методів і інструментів, характерних для досліджуваної області.

        ПРН 19. Розв’язувати складні спеціалізовані завдання та проблеми безпеки комунікацій.

        ПРН 20. Здійснювати обгрунтування варіантів побудови систем безпеки та моніторингу терористичних загроз.

        ПРН 21. Формувати концептуальні основи забезпечення національної безпеки, в тому числі в розрізі її складових та обгрунтовувати шляхи й способи її забезпечення.

        ПРН 22. Застосовувати сучасні стандарти та підходи з досвіду організації спецслужб іноземних держав як складових системи управління національною безпекою держави.

        ПРН 23. Використовувати отримані знання із загальновійськової підготовки та застосовувати їх при необхідності у службовій діяльності.