Структура за темами

  • Освітньо-професійна програма (затверджена)

  • Проект ОПП

    Зауваження та рекомендації щодо освітньо-професійної програми Ви можете надіслати на адресу гаранта освітньої програми МЕЛЬНИКА Олександра (o.l.melnyk@ztu.edu.ua).
  • Відгуки стейкхолдерів 2023

    • Мета та особливості освітньої програми

      Підготовка конкурентоспроможних затребуваних ринком праці фахівців, які володіють інструментами системного інжинірингу зі створення технічних об’єктів машинобудування та їх експлуатації, та здатні вирішувати задачі дослідницького, проектно-конструкторського та інноваційного характеру в галузі машинобудування, здатні розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми галузевого машинобудування.

      Орієнтація на регіональні потреби підприємств галузевого машинобудування. Програма забезпечує теоретичну та практичну підготовку в напрямку проєктування, виробництва та експлуатації технічних систем, машин та устаткування машинобудівних виробництв.

      • Компетентності

        Інтегральна компетентність

        Здатність особи розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у певній галузі професійної діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій та методів відповідних наук і характеризується комплексністю та невизначеністю умов

        Загальні компетентності 

        ЗК1. Здатність до абстрактного мислення.

        ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

        ЗК3. Здатність планувати та управляти часом.

        ЗК4. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

        ЗК5. Здатність генерувати нові ідеї (креативність).

        ЗК6. Здатність проведення досліджень на певному рівні.

        ЗК7. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

        ЗК8. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.

        ЗК9. Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.

        ЗК10. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.

        ЗК11. Здатність працювати в команді.

        ЗК12. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні

        ЗК 13. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя

        Спеціальні (фахові, предметні) компетентності 

        ФК1. Здатність застосовувати типові аналітичні методи та комп'ютерні програмні засоби для розв'язування інженерних завдань галузевого машинобудування, ефективні кількісні методи математики, фізики, інженерних наук, а також відповідне комп'ютерне програмне забезпечення для розв’язування інженерних задач галузевого машинобудування.

        ФК2. Здатність застосовувати фундаментальні наукові факти, концепції, теорії, принципи для розв’язування професійних задач і практичних проблем галузевого машинобудування.

        ФК3. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

        ФК4. Здатність втілювати інженерні розробки у галузевому машинобудуванні з урахуванням технічних, організаційних, правових, економічних та екологічних аспектів за усім життєвим циклом машини: від проектування, конструювання, експлуатації, підтримання працездатності, діагностики та утилізації.

        ФК5. Здатність застосовувати комп’ютеризовані системи проектування та спеціалізоване прикладне програмне забезпечення для вирішення інженерних завдань в галузі машинобудування.

        ФК6. Здатність оцінювати техніко-економічну ефективність типових систем та їхніх складників на основі застосовування аналітичних методів, аналізу аналогів та використання

        ФК7. Здатність приймати ефективні рішення щодо вибору конструкційних матеріалів, обладнання, процесів та поєднувати теорію і практику для розв'язування інженерного завдання.

        ФК8. Здатність реалізовувати творчий та інноваційний потенціал у проектних розробках в сфері галузевого машинобудування.

        ФК9. Здатність здійснювати комерційну та економічну діяльність у сфері галузевого машинобудування.

        ФК10. Здатність розробляти плани і проекти у сфері галузевого машинобудування за невизначених умов, спрямовані на досягнення мети з урахуванням наявних обмежень, розв’язувати складні задачі і практичні проблеми підвищування якості продукції та її контролювання.

        ФК11. Здатність розробляти деталі та вузли машин і обладнання на базі сучасних програмних продуктів для автоматизованого проектування, моделювання та розрахунків.

        ФК12. Здатність застосовувати комп’ютерні методи та програми для модернізації обладнання машинобудівних виробництв.

        • Результати навчання

          РН1 Знання і розуміння засад технологічних, фундаментальних та інженерних наук, що лежать в основі галузевого машинобудування відповідної галузі.

          РН2 Знання та розуміння механіки і машинобудування та перспектив їхнього розвитку.

          РН3 Знати і розуміти системи автоматичного керування об’єктами та процесами галузевого машинобудування, мати навички їх практичного використання.

          РН4 Здійснювати інженерні розрахунки для вирішення складних задач і практичних проблем у галузевому машинобудуванні.

          РН5 Аналізувати інженерні об’єкти, процеси та методи.

          РН6 Відшуковувати потрібну наукову і технічну інформацію в доступних джерелах, зокрема, іноземною мовою, аналізувати і оцінювати її.

          РН7 Готувати виробництво та експлуатувати вироби, застосовуючи автоматичні системи підтримування життєвого циклу.

          РН8 Розуміти відповідні методи та мати навички конструювання типових вузлів та механізмів відповідно до поставленого завдання.

          РН9 Обирати і застосовувати потрібне обладнання, інструменти та методи.

          РН10 Розуміти проблеми охорони праці та правові аспекти інженерної діяльності у галузевому машинобудуванні, навички прогнозування соціальних й екологічних наслідків реалізації технічних завдань.

          РН11 Вільно спілкуватися з інженерним співтовариством усно і письмово державною та іноземною мовам.

          РН12 Застосовувати засоби технічного контролю для оцінювання параметрів об’єктів і процесів у галузевому машинобудуванні.

          РН13 Розуміти структури і служб підприємств галузевого машинобудування.

          РН14 Розробляти деталі та вузли машин із застосуванням систем автоматизованого проектування.

          РН15 Вміння теоретично обґрунтовувати та створювати нові, а також модернізувати існуючі конструкції машин, а зокрема і обладнання машинобудівних виробництв, на основі загальних принципів конструювання та методів розрахунків

          РН16 Працювати з CAD-геометрією і готувати комп’ютерні моделі машин та обладнання для комп'ютерних розрахунків, використовувати CAE-системи для імітаційного дослідження машинобудівних конструкцій

          • ОПП «Галузеве машинобудування» попередніх років