Структура за темами

  • Освітньо-професійна програма (затверджена)

  • Проект ОПП

    Зауваження та рекомендації щодо освітньо-професійної програми Ви можете надіслати на адресу гаранта освітньої програми БАЛИЦЬКІЙ Наталії (tmkts_nno@ztu.edu.ua)
  • Відгуки стейкхолдерів 2023

    • Мета та особливості освітньої програми

      Формування особистості фахівця здатного розв'язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в прикладній механіці або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій та методів механічної інженерії і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

      Інтеграція загально-технічної та спеціальної технічної підготовки при професійній діяльності в виробничо-технічних, конструкторських, експлуатаційних та ремонтних службах виробничих підприємств, цехів, дільниць, що забезпечують виробництво, експлуатацію та обслуговування широкої номенклатури конструкцій та машин.

      • Компетентності

        Інтегральна компетентність

        Здатність розв'язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в прикладній механіці або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій та методів механічної інженерії і характеризується комплексністю та невизначеністю умов

        Загальні компетентності 

        ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

        ЗК2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

        ЗК3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

        ЗК4. Здатність застосовувати знання у практичних   ситуаціях.

        ЗК5. Здатність працювати в команді.

        ЗК6. Визначеність і наполегливість щодо поставлених завдань і взятих обов'язків.

        ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

        ЗК8. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

        ЗК9. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.

        ЗК10. Навички здійснення безпечної діяльності.

        ЗК11. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо.

        ЗК12. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

        ЗК13. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

        ЗК14. Здатність реалізувати свої права і обов'язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності    громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

        ЗК15. Здатність зберігати та примножувати  моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

        Спеціальні (фахові, предметні) компетентності 

        ФК1. Здатність аналізу матеріалів, конструкцій та процесів на   основі   законів,   теорій   та   методів   математики, природничих наук і прикладної механіки.

        ФК2.  Здатність робити оцінки параметрів працездатності матеріалів, конструкцій і машин в експлуатаційних умовах та знаходити відповідні рішення для забезпечення заданого рівня надійності конструкцій і процесів, в тому числі і за наявності деякої невизначеності.

        ФК3.  Здатність    проводити    технологічну    і    техніко-економічну   оцінку   ефективності   використання   нових технологій і технічних засобів.

        ФК4.  Здатність      здійснювати      оптимальний      вибір технологічного     обладнання,     комплектацію     технічних комплексів, мати базові уявлення про правила їх експлуатації.

        ФК5.  Здатність використовувати аналітичні та чисельні математичні   методи   для   вирішення  задач   прикладної механіки, зокрема здійснювати розрахунки на міцність, витривалість, стійкість, довговічність, жорсткість в процесі статичного та динамічного навантаження з метою оцінки надійності деталей і конструкцій машин.

        ФК6.  Здатність     виконувати     технічні     вимірювання, одержувати, аналізувати та критично оцінювати результати вимірювань.

        ФК7. Здатність застосовувати комп'ютеризовані системи проектування (CAD), виробництва (CAM), інженерних досліджень (CAE) та спеціалізоване прикладне програмне забезпечення для вирішення інженерних завдань з прикладної механіки.

        ФК8. Здатність до просторового мислення і відтворення просторових об'єктів, конструкцій та механізмів у вигляді проекційних креслень та тривимірних геометричних моделей.

        ФК9. Здатність представлення результатів своєї інженерної діяльності з дотриманням загальноприйнятих норм і стандартів.

        ФК10. Здатність описувати та класифікувати широке коло технічних об'єктів та процесів, що ґрунтується на глибокому знанні та розумінні основних механічних теорій та практик, а також базових знаннях суміжних наук.

        ФК11.Здатність розробляти технологічні процеси виготовлення деталей машин та складання, конструкції верстатних пристроїв, призначати режими роботи технологічного устаткування, здійснювати конструкторську та технологічну підготовку виробництва.

        ФК12. Здатність забезпечувати технологічність виробів і процесів їхнього виготовлення, контролювати дотримання технологічної дисципліни при виготовленні виробів.

        • Результати навчання

          РН1 Вибирати та застосовувати для розв'язання задач прикладної механіки придатні математичні методи.

          РН2 Використовувати знання теоретичних основ механіки рідин і газів, теплотехніки та електротехніки для вирішення професійних завдань.

          РН3 Виконувати розрахунки на міцність, витривалість, стійкість, довговічність, жорсткість деталей машин.

          РН4 Оцінювати надійність деталей і конструкцій машин в процесі статичного та динамічного навантаження.

          РН5 Виконувати геометричне моделювання деталей, механізмів і конструкцій у вигляді просторових моделей і проекційних зображень та оформлювати результат у виді технічних і робочих креслень.

          РН6 Створювати і теоретично обґрунтовувати конструкції машин, механізмів та їх елементів на основі методів прикладної механіки, загальних принципів конструювання, теорії взаємозамінності, стандартних методик розрахунку деталей машин.

          РН7 Застосовувати нормативні та довідкові дані для контролю відповідності технічної документації, виробів і технологій стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам.

          РН8 Знати і розуміти основи інформаційних технологій, програмування, практичного використання прикладного програмного забезпечення для виконання інженерних розрахунків, обробки інформації та результатів експериментальних досліджень.

          РН9 Знати та розуміти суміжних галузей (механіку рідин і газів, теплотехніку, електротехніку, електроніку) і вміння виявляти міждисциплінарні зв'язки прикладної механіки на рівні, необхідному для виконання інших вимог освітньої програми.

          РН10 Знати конструкції, методики вибору і розрахунку, основи обслуговування   і експлуатації приводів верстатного і робототехнічного обладнання.

          РН11 Розуміти принципи роботи систем автоматизованого керування технологічним обладнанням, зокрема мікропроцесорних, вміння вибирати та використовувати оптимальні засоби автоматики.

          РН12 Навички практичного використання комп'ютеризованих систем проектування (CAD), підготовки виробництва (САМ) та інженерних досліджень (CAE).

          РН13 Вміти оцінювати техніко-економічну ефективність виробництва.

          РН14 Здатність здійснювати оптимальний вибір обладнання та комплектацію технічних комплексів.

          РН15 Враховувати при прийнятті рішень основні фактори техногенного впливу на навколишнє середовище і основні методи захисту довкілля, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

          РН16 Вільно спілкуватися з професійних питань усно і письмово державною та іноземною мовою, включаючи знання спеціальної термінології та навички міжособистісного спілкування.

          РН17 Знання прогресивних конструкцій сучасного промислового обладнання, методів та технологій виробництва виробів машинобудівного призначення, конструкцій та експлуатаційних характеристик оброблювального, допоміжного і вимірювального інструменту.

          РН18 Вміти проектувати технологічні операції оброблення різанням та технологічні процеси оброблення деталей машин різних класів в тому числі із застосуванням систем автоматизованого проектування.

          • ОПП «Прикладна механіка» попередніх років