Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у студентів системних знань та практичних навичок щодо оцінки та контролю здоров’я рослин у природних, хомоприродних і культурних фітоценозах, особливо для вирощування якісного врожаю польових, плодово-ягідних та овочевих культур, забезпечення гарного естетичного вигляду декоративних і квіткових рослин, а також набуття знань щодо закономірностей живлення біоти в трофосфері та правильного харчування людини якісними, безпечними, корисними, смачними, в асортименті та оптимумі стравами.
Завданнями навчальної дисципліни є:
- навчання студентів оцінювати стан здоров'я природи (шкідливе і корисне біорізноманіття, абіотичні чинники тощо);
- отримання знань щодо сталого формування та функціонування природних (натуральних), хомонатуральних та культурних екосистем з рослинним світом та розвитку там консументної біоти з позитивними та негативними наслідками;
- формування знань для розробки ефективних систем контролю шкідливих і корисних організмів рослин для забезпечення їх здоров’я і формування якісного врожаю різновидностей культур, а також забезпечення естетичного вигляду декоративних і квіткових рослин;
- з’ясування особливостей біології, трофології та екології конкретного біологічного виду в екосистемах фітоценозів;
- створення передумов щодо забезпечення ефективних життєвих умов людини в сталих екосистемах з рослинним світом, а також забезпечення якісними продовольчими фіторесурсами.